skip to Main Content
Κανναβινοειδή και Νόσος του Αλτσχαϊμερ

Κανναβινοειδή και Νόσος του Αλτσχαϊμερ

  • Blog

Κανναβινοειδή και Νόσος του Αλτσχαϊμερ

Τα κανναβινοειδή αφαιρούν από τα εγκεφαλικά κύτταρα τις πρωτεΐνες του Alzheimer που σχηματίζουν πλάκα.

Οι προκαταρκτικές εργαστηριακές μελέτες στο Ινστιτούτο Salk διαπίστωσαν ότι η τετραϋδροκανναβινόλη (THC) μειώνει τις β-αμυλοειδείς πρωτεΐνες στους ανθρώπινους νευρώνες

Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Salk έχουν βρει προκαταρκτικά στοιχεία που δείχνουν ότι η τετραϋδροκανναβινόλη (THC) και άλλες ενώσεις που βρίσκονται στην Κάνναβη μπορούν να προωθήσουν την κυτταρική απομάκρυνση του αμυλοειδούς βήτα, μιάς τοξικής πρωτεΐνης που σχετίζεται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Ενώ αυτές οι διερευνητικές μελέτες διεξήχθησαν σε νευρώνες που αναπτύχθηκαν στο εργαστήριο, μπορεί να προσφέρουν πληροφορίες για το ρόλο της φλεγμονής στη νόσο του Αλτσχάιμερ και θα μπορούσαν να δώσουν στοιχεία για την ανάπτυξη νέων θεραπειών για την νόσο.

«Αν και άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι τα κανναβινοειδή μπορεί να είναι νευροπροστατευτικά έναντι των συμπτωμάτων του Αλτσχάιμερ, πιστεύουμε ότι η μελέτη μας είναι η πρώτη που αποδεικνύει ότι τα κανναβινοειδή επηρεάζουν τόσο τη φλεγμονή όσο και τη συσσώρευση βήτα αμυλοειδούς στα νευρικά κύτταρα», λέει ο καθηγητής του Ινστιτούτου Salk, David Schubert, πρεσβύτερος συγγραφέας της δημοσίευσης.

Η νόσος του Αλτσχάιμερ είναι μια προοδευτική εγκεφαλική διαταραχή που οδηγεί σε απώλεια μνήμης και μπορεί να βλάψει σοβαρά την ικανότητα ενός ατόμου να εκτελεί καθημερινές εργασίες. Επηρεάζει περισσότερους από πέντε εκατομμύρια Αμερικανούς, σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας,και είναι από τις κυριότερες αιτίες θανάτου. Είναι επίσης η πιο κοινή αιτία της άνοιας και η επίπτωσή της αναμένεται να τριπλασιαστεί τα επόμενα 50 χρόνια.

Είναι από καιρό γνωστό ότι το αμυλοειδές βήτα συσσωρεύεται μέσα στα νευρικά κύτταρα του γηράσκοντος εγκεφάλου, πολύ πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων της νόσου του Αλτσχάιμερ και των πλακών. Το αμυλοειδές βήτα είναι ένα σημαντικό συστατικό των αποθέσεων πλάκας που αποτελούν
χαρακτηριστικό γνώρισμα της νόσου. Όμως ο ακριβής ρόλος του αμυλοειδούς βήτα και των πλακών που σχηματίζει κατά τη διαδικασία της νόσου, παραμένει ασαφής.

Σε ένα χειρόγραφο που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο του 2016 με τίτλο “Γήρανση και Μηχανισμός της Νόσου”, η ομάδα του Salk μελέτησε νευρικά κύτταρα που έχουν τροποποιηθεί ώστε να παράγουν υψηλά επίπεδα αμυλοειδούς βήτα για να μιμούνται πτυχές της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα υψηλά επίπεδα αμυλοειδούς βήτα συσχετίστηκαν με κυτταρική φλεγμονή και υψηλότερα ποσοστά θανάτου νευρώνων. Έδειξαν ότι η έκθεση των κυττάρων σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC) μείωσε τα επίπεδα αμυλοειδούς βήτα πρωτεΐνης και εξάλειψε από τα νευρικά κύτταρα τη φλεγμονώδη απόκριση που προκαλείται από την πρωτεΐνη, επιτρέποντας έτσι στα νευρικά κύτταρα να επιβιώσουν.

«Η φλεγμονή στον εγκέφαλο είναι ένα σημαντικό συστατικό της βλάβης που σχετίζεται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ, αλλά πάντα υποτίθεται ότι αυτή η απόκριση προερχόταν από ανοσοειδή κύτταρα στον εγκέφαλο, όχι από τα ίδια τα νευρικά κύτταρα», λέει ο Antonio Currais, μεταδιδακτορικός ερευνητής
στο εργαστήριο του Schubert και πρώτος συγγραφέας της εργασίας. «Όταν καταφέραμε να αναγνωρίσουμε τη μοριακή βάση της φλεγμονώδους απόκρισης στο αμυλοειδές βήτα, κατέστη σαφές ότι οι ενώσεις που παράγουν τα νευρικά κύτταρα, και οι οποίες μοιάζουν με την τετραϋδροκανναβινόλη (THC), μπορεί να εμπλέκονται στην προστασία των κυττάρων από το θάνατο».

Τα εγκεφαλικά κύτταρα έχουν διακόπτες, γνωστούς ως υποδοχείς, που μπορούν να ενεργοποιηθούν από ενδοκανναβινοειδή, μια κατηγορία μορίων λιπιδίων που παράγονται από το σώμα και χρησιμοποιούνται για διακυτταρική σηματοδότηση στον εγκέφαλο. Οι ψυχοδραστικές επιδράσεις της Κάνναβης προκαλούνται από την τετραϋδροκανναβινόλη (THC), ένα μόριο παρόμοιο στη δραστηριότητα με τα ενδοκανναβινοειδή που μπορούν να ενεργοποιήσουν τους ίδιους υποδοχείς. Η φυσική δραστηριότητα έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή ενδοκανναβινοειδών και ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η άσκηση μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Ο Schubert τόνισε ότι τα ευρήματα της ομάδας του διεξήχθησαν σε διερευνητικά εργαστηριακά μοντέλα και ότι η χρήση ενώσεων τύπου THC ως θεραπεία θα έπρεπε να δοκιμαστεί σε κλινικές δοκιμές.

Σε μια ξεχωριστή αλλά σχετική έρευνα, το εργαστήριό του βρήκε ένα υποψήφιο φάρμακο του Αλτσχάιμερ που ονομάζεται J147, το οποίο επίσης αφαιρεί το αμυλοειδές βήτα από τα νευρικά κύτταρα και μειώνει τη φλεγμονώδη απόκριση τόσο στα νευρικά κύτταρα όσο και στον εγκέφαλο. Ήταν η μελέτη του J147 που οδήγησε τους επιστήμονες να ανακαλύψουν ότι τα ενδοκανναβινοειδή εμπλέκονται στην απομάκρυνση του αμυλοειδούς βήτα και στη μείωση της φλεγμονής.

Άλλοι συγγραφείς της δημοσίευσης είναι οι Oswald Quehenberger και Aaron Armando, του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, και οι Pamela Maher και Daniel Daughtery, του Salk Institute.

Η μελέτη υποστηρίχθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, το Ίδρυμα Burns και το Ίδρυμα Bundy.

πηγή: https://www.salk.edu/news-release/cannabinoids-remove-plaque-forming-alzheimers-proteins-from-brain-cells/?fbclid=IwAR183IizsGEIGmybJDtDW 9cWFnyRL6n_vUTO4bQi5wYmfTTubccSwCgwQk

Σημ. Όλα τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ αφορούν σε πληροφορίες για όλα τα κανναβινοειδή, όμως στην Ελλάδα δεν είναι εφικτή η πρόσβαση σε THC (Δ9-τετραϋδροκανναβινόλη), που δεν είναι ακόμα νόμιμη στη χώρα μας.

Back To Top