Κάνναβη & Άσθμα
Τα κανναβινοειδή μπορουν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του άσθαματος
Τι είναι το άσθμα
Το άσθμα είναι μια από τις πιο διαδεδομένες χρόνιες φλεγμονώδεις ασθένειες στις ΗΠΑ, που προσβάλλει, κατ’ εκτίμηση, 35 εκατομμύρια ανθρώπους και που απειλεί 4.000 ζωές ετησίως. Η νόσος προκαλείται συνήθως από φλεγμονή των βρόγχων, με αποτέλεσμα σφίξιμο του στήθους και δυσκολία στην αναπνοή.
Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν συριγμό, βήχα (ιδιαίτερα τη νύχτα), δύσπνοια, και πόνο ή πίεση στο στήθος. Αν και οι περιπτώσεις του άσθματος δεν είναι πανομοιότυπες, οι θεραπείες είναι παρόμοιες για όλες.
Οι τρέχουσες μέθοδοι θεραπείας του άσθματος
Τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα είναι η πιο συνηθισμένη θεραπεία για όσους πάσχουν από άσθμα. Τα στεροειδή εισπνέονται μέσω συσκευών που ονομάζονται εισπνευστήρες, και είναι βρογχοδιαστολείς βραχείας δράσης. Τα βρογχοδιασταλτικά ανοίγουν τους αεραγωγούς, ανακουφίζοντας από την δύσπνοια, τον συριγμό, τον βήχα και το σφίξιμο στο στήθος που προκαλούνται από το άσθμα.
Ασθενείς με πιο σοβαρές περιπτώσεις άσθματος, χρησιμοποιούν νεφελοποιητές για να αντιμετωπίσουν τα αναπνευστικά τους προβλήματα. Ο νεφελοποιητής είναι μια επιτραπέζια συσκευή, παρόμοια με ψεκαστήρα, που μετατρέπει το υγρό φάρμακο σε ατμό, έτσι ώστε να μπορεί να απορροφηθεί ευκολότερα από τους πνεύμονες όταν εισπνέεται. Αυτές οι θεραπείες μπορούν να προκαλέσουν νευρικότητα, πονοκεφάλους, ναυτία, και ακόμη πιο σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως
επιληπτικές κρίσεις.
Η εξάτμιση ως ασφαλέστερη εναλλακτική λύση στο κάπνισμα
Ενώ όλο και περισσότερα στοιχεία αποδεικνύουν τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της CBD (κανναβιδιόλης) και ορισμένα οφέλη της THC(τετραϋδροκανναβινόλης), ενώσεων που βρίσκονται στην Κάνναβη, η καύσητου φυτικού υλικού, μέσω του καπνίσματος της Κάνναβης, απελευθερώνει καρκινογόνα συστατικά. Ενώ δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία που να υποστηρίζουν την ιδέα ότι το κάπνισμα της Κάνναβης προκαλεί καρκίνο, (εν μέρει λόγω των αυξανόμενων στοιχείων που δείχνουν ότι ορισμένα κανναβινοειδή έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες), και το κάπνισμα της Κάνναβης σε χαμηλή έως μέτρια συχνότητα χρήσης δεν έχει δείξει να προκαλεί δυσλειτουργία των πνευμόνων, η εξάτμιση (θέρμανση για την
απελευθέρωση ατμών, και όχι καύση), είναι ασφαλέστερη μέθοδος
εισπνοής.
Η εισπνοή του καπνού της Κάνναβης είναι περιττή. Ακόμα και αν η μέθοδος της εισπνοής είναι η καλύτερη για έναν μεμονωμένο ασθενή και για τα συμπτώματά του, η εξάτμιση είναι ασφαλέστερη και το ίδιο αποτελεσματική επιλογή. Εάν καπνίζετε Κάνναβη, η στροφή προς την εξάτμιση είναι μια πιο υγιεινή επιλογή.
Τα κανναβινοειδή έχει αποδειχθεί ότι ενισχύουν τη λειτουργία των πνευμόνων
Ενώ ο καπνός της Κάνναβης περιέχει μερικές από τις ίδιες τοξίνες με τον καπνό του τσιγάρου, τα κανναβινοειδή της Κάνναβης λειτουργούν με τρόπο που αντιμετωπίζει τις βλαβερές συνέπειες του καπνού. Το αν προκαλείται ζημιά των πνευμόνων, είναι κάτι που απομένει να αποδειχθεί.
Μελέτες έχουν δείξει ότι η THC μπορεί να δράσει ως προσωρινό βρογχοδιασταλτικό (για 1-2 ώρες), ειδικά όταν καταπίνεται. Η εφημερίδα New England Journal of Medicine, σε μελέτη που δημοσιεύθηκε το 1973, ανέφερε ότι “ο καπνός της Κάνναβης, σε αντίθεση με τον καπνό του τσιγάρου, προκαλεί βρογχοδιαστολή αντί βρογχόσπασμο (στένωση των αεραγωγών) και, σε αντίθεση με τα οπιούχα, δεν προκαλεί κεντρική αναπνευστική καταστολή, δηλαδή μείωση της αναπνοής”. Σε μια άλλη μακροχρόνια μελέτη 20 ετών, που έγινε από το 1985 μέχρι το 2006, εξετάστηκαν 5.000 άτομα από τρεις αμερικανικές πόλεις. Οι ερευνητές εξέτασαν τους συμμετέχοντες σχετικά με τη χρήση Κάνναβης και τσιγάρου, και έλεγξαν την ικανότητα των πνευμόνων τους, καθώς και
τον ρυθμό της ροής του αέρα από τους πνεύμόνές τους. Προς έκπληξή τους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σε χαμηλά έως μέτρια επίπεδα του καπνίσματος της Κάνναβης, ο όγκος των πνευμόνων και οι ρυθμοί ροής του αέρα, αυξήθηκαν μετά από ένα χρόνο χρήσης (365 τσιγάρα Κάνναβης), μέχρι επτά χρόνια (2.555 τσιγάρα Κάνναβης).
Ενώ ορισμένοι μπορεί να ισχυρίζονται ότι η χωρητικότητα των πνευμόνων αυξάνεται λόγω των μεγάλων εισπνοών και του κρατήματος της αναπνοής, που συμβαίνουν με το κάπνισμα της Κάνναβης, αυτό δεν εξηγεί γιατί οι πνεύμονες των καπνιστών της Κάνναβης δεν επιβαρύνονται, όπως οι πνεύμονες των καπνιστών του τσιγάρου. Η από του στόματος χορήγηση, και ίσως η εξάτμιση των κανναβινοειδών, μπορούν να ανοίξουν τους αεραγωγούς, λειτουργώντας ως βρογχοδιασταλτικό. Μερικοί ασθματικοί έχουν βρει ανακούφιση μέσω της χρήσης του Marinol,
ενός τεχνητού, συνθετικού χαπιού της THC. Αν και το φάρμακο έχει μεγαλύτερες ψυχοτρόπες ιδιότητες από την πραγματική Κάνναβη και μπορεί, σε ορισμένες συνθήκες, να είναι λιγότερο αποτελεσματικό από το ίδιο το φυτό, είναι πιο αποτελεσματικό από τους εισπνευστήρες ή τους νεφελοποιητές για τους περισσότερους ασθενείς. Οι ασθενείς με άσθμα μπορούν να επωφεληθούν από την κατάποση της Κάνναβης, λόγω της αντιφλεγμονώδους της επίδρασης, μέσω της χρήσης της σε βρώσιμη μορφή ή σε μορφή βάμματος. Για τους ασθενείς που έχουν σοβαρές περιπτώσεις
άσθματος, το να καταπιούν το λάδι της Κάνναβης σε ακατέργαστη μορφή, θα μπορούσε να παράσχει μακροπρόθεσμη προληπτική ανακούφιση ως εναλλακτική λύση στο κάπνισμα.
Η Κάνναβη μπορεί να βοηθήσει στον καθαρισμό των ιγμορείων και των πνευμόνων
Οι γιατροί συχνά συνιστούν στους ασθενείς να χρησιμοποιούν κάποιο σκεύος για να καθαρίσουν κάθε πρωί τα φραγμένα ιγμόρεια, ένα συχνό πρόβλημα των ασθενών με άσθμα. Μερικοί αντιπαθούν αυτή τη μέθοδο, επειδή αισθάνονται περίεργα, και επειδή δεν είναι ακριβώς αυτό που κάποιος θα ήθελε να κάνει κάθε πρωί.
Συμπέρασμα
Περιττό να πούμε ότι πρέπει να γίνει πολύ περισσότερη επιστημονική έρευνα για να εκτιμηθεί η επίδραση των διαφόρων μεθόδων λήψης της Κάνναβης από ασθενείς με άσθμα. Με πάνω από 35 εκατομμύρια ανθρώπους να πλήττονται κάθε χρόνο από το άσθμα, είναι απαραίτητη η εξεύρεση ασφαλών και αποτελεσματικών επιλογών θεραπείας σε ευρέως χρησιμοποιούμενες γαρμακευτικές αγωγές, που μπορούν να προκαλέσουν ανεπιθύμητες παρενέργειες.
πηγή: http://www.medicaljane.com/2013/02/02/asthma-and-cannabis-marijuana-shown-to-manage-asthma-symptoms/
Σημ. Όλα τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ αφορούν σε πληροφορίες για όλα τα κανναβινοειδή, όμως στην Ελλάδα δεν είναι εφικτή η πρόσβαση σε THC (Δ9-tετραϋδροκανναβινόλη), που δεν είναι ακόμα νόμιμη στη χώρα μας.